طلای سرخ فامنین چشم انتظار نیروی کار

ایسنا/همدان زعفران این طلای سرخ به عنوان گرانبهاترین ادویه های جهان بوده که تولید 90 درصد این طلای سرخ به کشور ایران اختصاص داشته و همه ساله مقدار قابل توجّهی ارز با صادرات زعفران وارد کشور می شود.

با توجه به خشکسالی های اخیر یکی از سیاست های وزارت جهاد کشاورزی در سال های گذشته اصلاح الگوی کشت و کشت گیاهان کم آب بر با درآمدزایی بالا نظیر زعفران بوده که خوشبختانه کشت این محصول گرانبها در سالهای اخیر در استان همدان نیز رونق خوبی به خود گرفته است.

در حال حاضر در استان همدان برای نخستین بار به صورت الگویی و یکپارچه و تک محصولی یک مزرعه 30 هکتاری در فامنین کشت خود را به این محصول با ارزش و قیمتی اختصاص داده که این مزرعه الگویی از نقش موثری در ترغیب کشاورزان به سمت اصلاح الگوی کشت می تواند برخوردار باشد.

یک زعفران کار فامنینی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: این مزرعه زعفران در قالب یک مجموعه 30 هکتاری واقع در اراضی روستای سراوک فامنین بوده که در حال حاضر 15 هکتار آن کشت شده و قرار است فاز دوم کشت را نیز در سال آینده انجام دهیم.

مجید جمشیدی با بیان اینکه این مزرعه زعفران به عنوان نخستین مزرعه کشت الگویی و پایلوت یکپارچه زعفران استان همدان است، خاطرنشان کرد: هر هکتار از مزرعه زعفران در زمان دو ماهه برداشت به طور میانگین نیازمند 10 تا 15 نفر نیروی انسانی بوده که در حال حاضر با توجه به آغاز برداشت زعفران فاز اول این مزرعه نیازمند 150 نفر نیروی انسانی و کارگر خواهد بود.

جمشیدی با اشاره به اینکه مزرعه زعفران معمولا در سال اول دارای گُل کمتری خواهد بود اما از سال دوم به طور میانگین از هر هکتار سطح زیر کشت زعفران 10 تا 15 کیلو محصول قابل برداشت است، تصریح کرد: زعفران محصولی کم آب بر و قابل توجیه اقتصادی برای کشت توسط کشاورزان بوده که مشکلی در بحث فروش و بازاریابی نداشته بازار خراسان و بازار بورس خریدار آن هستند.

این زعفران کار ادامه داد: به دنبال آن هستیم برای پرکشی زعفران در هر خانواده یک پایگاه ایجاد کنیم و با این اقدام پرکشی و فرآوری زعفران در خود استان همدان انجام شود.

وی نبود کارگر برای برداشت زعفران را یکی از مشکلات موجود در فامنین برشمرد و خاطرنشان کرد: با چنین وضعیتی ناچاریم برای تأمین کارگر برداشت زعفران از شهری دیگر اقدام کنیم.

این زعفران کار خراسانی با بیان اینکه این مزرعه 30 هکتاری را به مدت هشت سال اجاره کرده ایم، افزود: در حال حاضر اقلیم و شرایط آب و هوایی استان همدان از جمله شهرستان فامنین به نسبت سال های گذشته تغییر کرده و این استان شرایط به نسبت بهتر و مطلوب تری برای کشت زعفران دارد.

وی با اشاره به اینکه در خراسان نیز در بحث کشت زعفران دارای فعالیت بوده ایم، تصریح کرد: پیاز زعفران دارای عمر مفید پنج تا شش سال بوده و این محصول از سال دوم به مدت پنج تا شش سال بالاترین راندمان تولید را دارد.

جمشیدی خاطرنشان کرد: از پنج یا شش سال بعد مزرعه زعفران به دلیل افزایش پیاز زعفران در سطح مزرعه راندمان خود را از دست می دهد که برای حل این مشکل باید مجدد مزرعه را آزاد کرده و نسبت به کشت جدید اقدام کرد تا به این روش همواره مزرعه زعفران دارای راندمان و درآمد حاصل از آن باشد.

وی با بیان اینکه همواره زعفران کاران به دنبال مزرعه جوان هستند تا از این طریق دارای تولید بیشتر و درآمد بیشتر باشند، اظهار کرد: در حال حاضر در فاز دوم به دنبال آن هستیم که از 15 هکتار باقی مانده این مزرعه 30 هکتاری نیمی از این سطح را در سال آینده و نیم دیگر آن را در سال 1405 به کشت زعفران اختصاص دهیم تا همواره دارای مزرعه جوان زعفران باشیم .

جمشیدی با اشاره به اینکه روزانه کشاورزان مختلفی از این مزرعه کشت الگویی یکپارچه زعفران بازدید می کنند، بیان کرد: جهاد کشاورزی حمایت بسیار خوبی برای راه اندازی این مزرعه از ما در سطح استان به عنوان مزرعه کشت الگویی یکپارچه زعفران داشته که قابل تقدیر است.

وی در ادامه با بیان اینکه بسیار راغب هستیم که کشاورزان همدانی را به سمت کشت این محصول کم آب بر و اقتصادی سوق دهیم، گفت: توسعه کشت زعفران در سطح استان موجب آن خواهد بود که بسیاری از مشکلات این حوزه با تعدد کشاورزان زعفران کار در منطقه مرتفع شود.

جمشیدی فرآوری زعفران، عدم آشنایی کارگران و مردم با برداشت و فرآوری زعفران، نبود بازار گل زعفران در همدان را از دیگر مشکلات موجود حوزه زعفران در این استان دانست و افزود: متاسفانه عدم وجود مراکز بازار گل زعفران در استان همدان موجب آن شده که زعفران تولید شده را به ناچار برای فروش و فرآوری به استان های دیگر ببریم که این موضوع کمی کار را برای زعفران کاران استان همدان سخت کرده است.

وی تصریح کرد: اگر در استان همدان سطح زیر کشت زعفران توسعه پیدا کند می توان برای این محصول بازار و بازارچه راه اندازی کرد و علاوه بر آن فرآوری و برداشت این محصول را به کارگران آموزش داد چرا که برای مردم استان همدان و کارگران این منطقه زعفران چندان شناخته شده نیست این در حالیست که در خراسان همه خانواده ها و کارگران با کاشت، داشت و برداشت زعفران کاملا آشنا هستند و اقتصاد آنان بر پایه زعفران نهاده شده است.

وی با بیان اینکه آشنا نبودن کارگران با زعفران و نداشتن آموزش در این زمینه موجب شده که کارگر لازم برای برداشت و فرآوری زعفران در استان همدان وجود نداشته باشد و با کمبود مواجه باشیم، اظهار کرد: وجود تعداد زیاد زعفران کار در استان همدان و توسعه کشت زعفران در این استان موجب آن خواهد شد که همه با یکدیگر بتوانیم گام های موثری برای آموزش کارگران در زمینه فرآوری و آموزش برداشت و کاشت این محصول برداریم.

جمشیدی افزود: کارگران آشنایی درستی از اینکه چگونه کلاله را از گل زعفران جدا کنند، ندارند و این امر موجب شده که چندان رغبتی برای کار در مزرعه زعفران نداشته باشند و به دلیل ظرافت زعفران از این موضوع هراس داشته باشند، حال آنکه کارگر برای برداشت سیب زمینی از مزارع این استان بسیار است.

وی با تأکید براینکه آشنایی بانوان با پرکشی زعفران موجب می شود به راحتی در منزل خود و در کنار کارهای منزل در این زمینه فعالیت داشته و کمک کار خانواده باشند، یادآور شد: باید برای آموزش و آشنایی مردم این استان با زعفران بیشتر کار کنیم ضمن اینکه برای فرآوری و جمع کردن زعفران این مزرعه، برخی افراد را برای آموزش انتخاب کرده ایم.

وی در ادامه با بیان اینکه زعفران در سطح کشور بسته بندی خاصی ندارد در رابطه با تکنولوژی بسته بندی زعفران این طلای سرخ عقب است، گفت: زعفران ایرانی به صورت فله ای به سایر کشورها صادر شده و بعد از بسته بندی با چند برابر قیمت به دیگر کشورها فروخته می شود و سود کار را دلالان خارجی می برند چرا که در زمینه بسته بندی این طلای سرخ در کشور کار نشده است.

جمشیدی با بیان اینکه زعفران تاکنون بازار باثباتی در سطح کشور نداشته و همواره در فصل برداشت آن دلالان و واسطه ها جولان می دهند که محصول را با قیمت پایینتری از زعفران کار و تولیدکننده زعفران خریداری کنند، افزود: تا حدودی نماینده تربت حیدریه در موضوع زعفران ورود داشته که تا حدودی تقریبا قیمت زعفران را با ثبات و قابل قبول کرده است.

این زعفران کار با تجربه زعفران را گران ترین محصول زراعی دانست و تاکید کرد: زعفران با کم ترین وزن، گران ترین محصول زراعی بوده که سه معیار عمده رنگ، عطر و طعم آن در انتخاب زعفران خوب نقش موثری دارد.

جمشیدی با اشاره به اینکه در خشک کردن زعفران باید دقت شود تا عطر و رنگ آن محفوظ بماند، اظهار کرد: از هر 167 گل زعفران می توان یک گرم زعفران خشک به دست آورد.

وی همچنین با اشاره به نحوه محاسبه عملکرد اقتصادی زعفران، تصریح کرد: عملکرد اقتصادی زعفران بر اساس مقدار گل برداشت شده در واحد سطح یا وزن زعفران خشک حاصل شده از واحد سطح بیان می شود.

 مدیرجهاد کشاورزی شهرستان فامنین هم از اجرای برنامه کشت الگویی یکپارچه 30 هکتار زعفران در این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: به منظور اصلاح الگوی کشت و توسعه کشت های کم آب بر و گیاهان دارویی، کشت زعفران در اراضی روستای سراوک به مساحت 30 هکتار و در دو فاز 15 هکتاری در تیرماه به صورت یکپارچه آغاز شد.

منصور خزایی در گفت وگو با ایسنا، گفت: جایگزین کردن کشت های کم آب بر که می تواند با ایجاد اشتغال و درآمدزایی مناسب جایگزین کشت های پرآب بر مرسوم شود از مهمترین برنامه های اصلاح الگوی کشت در شهرستان بوده که کشت زعفران در این برنامه از جایگاه مهمی برخوردار است.

خزایی ادامه داد: طی سال های گذشته در حدود 15.5 هکتار از اراضی شهرستان زیر کشت زعفران بوده که از این میزان سطح زیر کشت حدود 60 کیلو گرم زعفران تولید می شود.

وی با بیان اینکه عمده کشت زعفران این شهرستان در سطوح اندک و به صورت فعالیت جانبی صورت گرفته و بخشی از کشت زعفران شهرستان نیز متعلق به زنان روستایی است، افزود: در سال جاری برنامه کشت زعفران بصورت یکپارچه و بصورت تک محصولی در سطح 30 هکتار از اراضی روستای سراوک و در دو فاز در تیر ماه امسال آغاز شد که فاز اول در سطح 15 هکتار اجرا شده و در فاز دوم طرح نیز در مساحت 15هکتار در گام بعدی در دست اقدام قرار خواهد گرفت .

خزایی بیان کرد: زعفران گیاهی با نیاز آبی اندک در حدود 3000 متر مکعب در هکتار است که در طول فصل زمستان بخش اعظم رطوبت مورد نیاز خود را در این فصل از بارش های سالانه تأمین می کند و در زمان گرم سال و توقف بارش ها در خواب به سر می برد بنابراین با توجه به مناسب بودن آب و هوای شهرستان و نیز محدودیت منابع آب شهرستان، این محصول جایگزین مناسب برای کشت به نسبت سایر محصولات است.

وی با بیان اینکه استفاده از پیاز مرغوب زعفران، عمق کاشت مناسب، کوددهی به موقع و مبارزه با علف های هرز و رعایت سایر مسائل فنی در عملکرد مطلوب و افزایش در آمد بسیار موثر است، اضافه کرد: خوشبختانه کشاورز خبره زعفران کار فامنینی برای کشت یکپارچه 30 هکتاری زعفران از اطلاعات کافی در این رابطه برخوردار بوده که این امر از نقش موثری در تولید این محصول خواهد داشت.

وی ابراز  امیدواری کرد که با احداث این مزرعه الگویی کشاورزان به کشت این محصول در سطح گسترده و به عنوان یکی از کشت های اصلی در اراضی خود اقدام کنند و این امر موجب شکوفایی هر چه بیشتر اقتصاد کشاورزی شهرستان شود.

خزایی افزود: با توجه به اینکه برداشت گل زعفران و جدا کردن کلاله گل توسط دست انجام می گیرد این امر می تواند در اشتغالزایی شهرستان بویژه برای زنان روستایی نقش بسزایی داشته باشد.

به گزارش ایسنا؛ در کنار توسعه مزارع زعفران سطح استان و رعایت اصول به زراعی در تولید این محصول و عرضه آن در بسته های خلاقانه بهداشتی، شکیل و زیبا و بازارپسند به بازارهای مختلف سطح کشور و دنیا، توجه ویژه به آموزش برای تامین کارگر در این رابطه در استان های نوپا و جوان تولیدکننده این ادویه گرانبهای مشهور به طلای سرخ، به طور قطع ضرورت بسیار داشته که نباید از آن غافل شد.

انتهای پیام

نظرات

captcha